search instagram arrow-down

Tämä inkarnaationi

Jonni Haume on vuodesta 2019 eteenpäin nomadin elämää elänyt visionääri, joka venyttää totuttuja ajatuksen rajoja äärimmilleen – ja siitä vielä hieman yli.

Ääniohjauksen mahdollisuudet

Tietääkö työpaikkasi johtoporras, mikä on yrityksen/tuotteen/palvelun tärkein tehtävä tällä hetkellä, joka korostuu entisestään tulevaisuudessa?

Vastaus on: säästää aikaa.

Kaikki nykyhetken menestyvät yritysideat perustuvat tähän faktaan. Kun siirrymme robotiikan ja tekoälyn siivittämänä entistä vapaampaan elämäntapaan, alamme tiedostaa kuinka arvokasta aikamme on ja haluamme säästää sitä keinolla millä hyvänsä. Toisaalta tämä trendi on ollut näkyvissä jo pitkään; teollistuminen ja teknologisoituminen ovat molemmat syntyneet tarpeesta säästää aikaa ja vapauttaa ihmiset johonkin hyödyllisempään, enemmän älyä vaativaan työhön.

Olemme siis saavuttaneet näiden kahden suuren mullistuksen kautta huomattavaa vapautta, mutta mikä on seuraava askel, seuraavan suuren muutoksen pohja?

Ääni.

Mikä elämässämme tällä hetkellä vie eniten aikaa? Olemme saaneet karsittua isoimmat, eniten aikaa vievät toimet ja tehostettua näitä, joten on aika siirtyä pieniin ja arkisiin askareisiin, ja tehostaa niitä.

Mihin olemme menossa?

Puretaan tätä hieman. “Pienet arkiset askareet” lukevat sisäänsä rajattomasti asioita; valojen sytyttäminen ja sammuttaminen, pankkitilin saldon tarkistus, junalippujen tilaaminen, aikataulujen tarkastaminen, uutisten lukeminen.. Ja lista jatkuu.

Jos saisimme nipistettyä näistä päivittäisistä asioista edes hieman aikaa intohimojemme toteuttamiseen, luovaan työhön ja itsemme etsimiseen, väitän että lajimme saattaisi kehittyä täysin uudelle tasolle monella osa-alueella.

Ääniohjaus voi mahdollisesti tarjota ratkaisun tähän ratkaisun. Mieti, jos päiväsi alkaisi sosiaalisen median sijaan sillä, että pyydät ääniassistenttiasi sytyttämään valot, kertomaan yön uutiset, ja sen jälkeen soittamaan suosikkipodcastisi uusimman osan. Tämän jälkeen, aamupuuroa keitellessä, voisit kuunnella tuttaviesi tapahtumat, käyttämättä kuitenkaan aikaa kännykän tuijottamiseen ja sivun jatkuvaan alaspäin vierittämiseen. Sillä aikaa kun olet saanut aamupalan syötyä, on assistenttisi pyynnöstäsi valinnut sinulle sopivan asun vaatekaapistasi ja kertonut päiväsi tapahtumista ja aikataulusta. Myöhemmin kun tapaat ystäviäsi illanvieton merkeissä, voit pyytää järjestelmää pitämään vaikka tietovisaa tai soittamaan suosikkimusiikkiasi. Mahdollisuudet ovat siis rajattomat.

Missä tällä hetkellä mennään?

Älykodit lisääntyvät tällä hetkellä huimaa vauhtia, enkä usko että menee edes kymmentä vuotta, että elämme suurimmalta osalta ääniohjaukseen ja langattomaan tunnistukseen perustuvassa yhteiskunnassa. Tällä hetkellä eniten alaa eteenpäin vievä järjestelmä on Amazonin Alexa-ääniohjaus.  Alexa ja Amazonin Echo-ohjauslaitteet eivät vielä tällä hetkellä ole Suomen markkinoilla, mutta esimerkiksi Saksan Amazonista laitteita pystyy jo tilaamaan myös tänne pohjolaankin. Järjestelmä ei vielä myöskään tottele suomen kieltä, mutta tämänkin mahdollisuuden saapuminen on vain ajan kysymys.

Parasta Alexa-järjestelmässä on, että kuka tahansa voi kehittää erilaisia “taitoja”, joita voi ladata omien mielenkiinnon kohteiden mukaan Amazonin Alexa Skills-kaupasta.

Suoraa säästöä

Lasketaanpa hieman. Mikäli saamme säästettyä näissä pienissä asioissa esimerkiksi viisi sekuntia/tehtävä, ja teemme näitä tehtäviä vaikka 20 kertaa päivässä, säästämme näin päivässä sata sekuntia. Näin vuodessa vastaava määrä: 100s x 365d = 36 500s = 10,14h

Eli säästämme vuodessa kymmenen tuntia aikaa käytettäväksi johonkin paljon hyödyllisempään. Saattaa kuulostaa naurettavalta että luku on vain kymmenen tuntia, mutta jos kerromme luvun suomalaisen keskiverrolla oletusiällä, eli 81,38 vuodella, olemme saaneet lisättyä hyödyllistä aikaa elämäämme jo reippaasti yli 34 päivää.

Kuvittele, mitä saisimme aikaan jos innovaatioidemme ja ääniohjauksen tarjoaman ajansäästön avulla vaikka kymmenkertaistaisimme kyseisen säästetyn ajan? Melkein vuosi tuottavaa aikaa lisää, ei varmaan kuulosta huonolta?

Mitä mahdollisuuksia tai vaaroja itse näet ääniohjauksessa? Pistä aiheesta viestiä tulemaan, mikäli haluat hieman syväluotaavampaa keskustelua aiheesta!

Leave a Reply
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: