search instagram arrow-down

Tämä inkarnaationi

Jonni Haume on vuodesta 2019 eteenpäin nomadin elämää elänyt visionääri, joka venyttää totuttuja ajatuksen rajoja äärimmilleen – ja siitä vielä hieman yli.

Kokemus: Kirjoittaminen itsetutkiskelun välineenä

Alta löytyvä kirjoitus on syntynyt hetken mielijohteesta 8.8.2017, eikä siinä esitettävät arjen puitteet enää pidä täysin paikkaansa, mutta asian ydin on pysynyt tismalleen samana:

Herään aamulla. Tai aamulla ja aamulla. Omalle vuorokausirytmilleni ominainen aika herätä on n. kello 11-12. Käyn suihkussa, harjaan hampaani, puen päälle, laitan repun selkään ja lähden kävelemään. Kävelen kantakahvilaani, tilaan jäälaten kauramaidolla ja istun pöytään.

Vihdoin.

Avaan koneen, laitan kuulokkeet päähän ja tunnustelen omia ajatuksiani. Mistä haluaisin tänään kirjoittaa?

Kirjoittaminen omista kokemuksista

Alkaessani kirjoittaa, en monesti edes tiedä mihin suuntaan kirjoitukseni lähtee. Tässä piileekin salaisuus, miten pidän yllä omaa motivaatiotani kirjoittamiseen; annan mieleni nostaa esille aiheen, johon tartun, kuin satunnaiseen kukkaan pellolla, poimin sen ja alan sen perusteella rakentaa seppelettä tähän kyseiseen, värikkääseen, tunteita ja mielipiteitä herättävään kukkaan sopivista pienemmistä kukista.

Kun ei anna itselleen liian tiukkoja kriteerejä, kirjoittaminen tulee kuin automaattisesti, ja tästä ominaisuudesta olenkin itsessäni kiitollinen. Välillä havahdunkin siihen, että olen kirjoittanut lähes tuhannen sanan pituisen kirjoituksen aiheesta, johon en edes tiennyt itselläni olevan sen suurempaa mielipidettä.

Havahdun, ja luen tekstini läpi. Etsin tietynlaisia lauseita, niitä tunteita herättäviä, ja ammennan niistä lisää inspiraatiota. Ja hiljennyn taas kirjoittamaan.

Kyseinen tapahtuma toistuu useita kertoja viikossa, parhaimmillaan jopa päivässä.

Kun kirjoitan ajatukseni konkreettiseksi tekstiksi silmieni eteen, alan pohtia omia arvojani ja käsityksiäni huomattavasti syvemmällä tasolla. Olenkin positiiviseksi yllätyksekseni huomannut, että kirjoittaminen toimii minulle eräänlaisena meditatiivisena tapahtumana, jonka aikana pääsen käsiksi kaikista aidoimpaan itseeni, voin häpeilemättä kertoa aidot tuntemukseni asioista ja niihin liittyvistä mielipiteistäni, pohtia laajemmin vallalla olevia maailmantapahtumia ja niiden yhteyksiä ihmisen pohjimmaisiin käyttäytymismalleihin.

Menipäs diipiksi.

Kirjoittaessani, tunnen olevani elossa. Kuulokkeistani soi Timmy Trumpetin live-esiintyminen vuoden 2017 Tomorrowlandissa, ja tunnen kuinka energia alkaa virrata kehossani. Sormenpäissäni alkaa tuntua energian väreilyä ja käteni liikkuvat automaattisesti purkaen ajatukseni ruudulle.

Pidän pienen tauon, hymyilen itsekseni, ja tunnen rauhoittuvani sisimmässäni. Tunnen kuinka syvä ilon, rauhan ja universaalin rakkauden tunne valtaa minut. Tänään voin taas olla ylpeä itsestäni nukkumaan mennessä, olen tehnyt jotakin, mitä rakastan; saanut jotakin aikaiseksi.

Ja takaisin aiheeseen. Pohdiskelen hereillä ollessani jatkuvasti mitä erilaisimpia ajatuksia; liikeideoita, kahvin kemiallista koostumusta, kadulla kävelevän vanhan pariskunnan keskinäistä syvää luottamusta ja syntyperää, musiikin vaikutuksia ihmisen käyttäytymiseen.

Satunnaisesti, mutta aivan liian harvoin kirjaan näitä ajatuksia ylös, ja mietiskelen niitä suhteessa itseeni. Miten voisin hyödyntää liikeideoissani omia vahvuuksiani? Miten kahvi vaikuttaa omaan kroppaani kemiallisella tasolla? Tulenko saavuttamaan samankaltaista syvää, elinikäistä luottamusta kehenkään ihmiseen? Miten EDM-musiikki voi vaikuttaa mieleeni niin ihmeellisellä tasolla, että sitä kuunnellessani voin kirjoittaa taukoamatta monta tuntia?

Tulen tuskin julkaisemaan tätä kirjoitusta ikinä täysin julkiseksi, mutta käytän tätä omana voimavaranani, niinä pahoina päivinä kun mikään ei tunnu onnistuvan, kun flow ei vain ota ilmaantuakseen, ja etenkin niinä hetkinä, kun luulen etten tunne itseäni.

Tunnen, ja varsin hyvin tunnenkin.

Tärkeämpää onkin miettiä, mistä aiheesta voisin tietää lisää itsessäni, mihin suuntaan haluan seuraavaksi kehittyä.

 

Teksti kertoo erittäin tyypillisen esimerkin kautta ajatuskulkuani. Olen syvästi vakuuttunut sekä kirjoittamisen, maalaamisen, piirtämisen että puhumisen mahdollisuuksista syvällisen itsetutkiskelun välineenä. Kuten tekstissä toteankin, kirjoittaminen, tehtynä pitkällä aikavälillä usein, antaa itselleni mahdollisuuden vaipua tietynlaiseen flow-tilaan, jossa saan tarkasteltua asioita erittäin objektiivisesti, mahdollistaen syväänkin juurtuneiden käytösmallien analysoinnin ja purkamisen tehokkaasti.

On kaksi syytä siihen, miksi nyt koen tarpeelliseksi julkaista tämän tekstin.

Ensimmäinen on se, että tällä hetkellä, maailmassa eletään nopeammin ja nopeammin, jolloin omille ajatuksille ei välttämättä anneta aikaa. Ne lukitaan oman mielen häkkeihin ja pahimmillaan myös unohdetaan sinne. Kirjoittaminen, ja ylipäänsä mikä tahansa tallennettava luova työ, antavat mahdollisuuden palata omien ajatusten pariin, niin usein kun on tarpeellista. Tästä pääsemmekin syyhyn numero kaksi;

Koen olevani valmis kyseisen asian suhteen.

Tällä hetkellä minulla on keskeneräisiä tekstejä eri vaiheissa noin 150, toiset aivan alkutekijöissään ja toiset paria loppusanaa vaille valmiita. Olenkin alkanut huomaamaan sen, että aina kun jokin aihe tulee itselleni taas ajankohtaiseksi, palaan lähes automaattisesti vastaavan tekstin ääreen, hioakseni sitä, käsitellen samalla asiaa uusista lähtökohdista. Kun olen saanut asian päätökseen omassa mielessäni, olen vapaa jakamaan sen myös muille.

Ei siis ole ollenkaan turhaa, että jotkut ihmiset pitävät päiväkirjaa tai kirjoittavat itselleen kirjeitä tulevaisuuteen.

Koska mikä muukaan olisi yhtä tehokas vertailukohde kehittymistäsi katsottaessa, kuin oma menneisyyden minäsi.

 

Ihanaa kevättä kaikille, kyllä se kesä sieltä tulee vielä!

Jonni Haume

Leave a Reply
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: