search instagram arrow-down

Tämä inkarnaationi

Jonni Haume on vuodesta 2019 eteenpäin nomadin elämää elänyt visionääri, joka venyttää totuttuja ajatuksen rajoja äärimmilleen – ja siitä vielä hieman yli.

Miten löydät etsimäsi vastaukset?

Olemme uuden vuosikymmenen kynnyksellä. Tämä vuosi on pitänyt sisällään valtavia elämänmuutoksia, suuria tajuamisia, itkua, naurua, onnea, surua, ikävää, vihaa, toivoa ja epätoivoa. Mutta suurin teema tälle vuodelle, jonka olen kaiken tämän myllerryksen keskeltä onnistunut nostamaan tietoisuuteeni, on uusien tapojen, sekä käyttäytymis- ja ajatusmallien adaptoimisen oppiminen osaksi itseäni. Vasta näin vuoden lopulla sain käsiini, tai oikeammin mieleeni, sen kultaisen avaimen, jolla onnistuin saamaan nuo aiemmin niin ylitsepääsemättömiltä tuntuneet muurit murrettua sisäisen monologin käynnistyessä. Mikä siis on tämä avain?

Kysymykset. Jokaisen meistä tulee oppia hallitsemaan tuo kaiken sisäisen tiedon avaava taiteenmuoto.

Tämän tajuamisen johdosta päätin alkaa kirjoittamaan itselleni ylös kysymyksiä, jotka käyn läpi tämän vuoden vaihtuessa, vastaten niihin mahdollisimman rehellisesti ja avoimesti. Kirjoittaessa kysymyksiä muistivihkooni, en voinut olla ajattelematta sitä, kuinka moni muukin meistä painii mielessään nimenomaan oikeiden vastauksien löytämiseksi.

Kysymyksiin kätkeytyy aivan järisyttävä voima. Jos opimme kysymään itseltämme juuri oikeat kysymykset, juuri oikealla tavalla, ei ole mitään ongelmaa mitä emme voisi ratkaista, ei yhtäkään umpikujaa, josta emme löytäisi ulos. Oikea kysymys nostaa automaattisesti esiin oikean vastauksen, joten tänä muutoksen luvattuna aikana, haluankin pyrkiä auttamaan mahdollisimman montaa teistä kysymään itseltänne oikeita kysymyksiä.

Kun kysymme oikeita kysymyksiä, emme ainoastaan löydä vastauksia itsestämme, samalla syventäen tietoisuutta siitä todellisesta minästämme, vaan saamme myös mahdollisuuden aidosti syventää suhdettamme muihin ihmisiin sen minuuden ulkopuolella, jonka sisällä olemme niin vahvasti tykästyneet pitämään kaiken potentiaalimme, ajatuksemme ja hyvyytemme.

Oikea kysymys purkaa jännitteitä, se asettaa sekä kysyjän että vastaajan haavoittuvaan, aitoon tilaan, jossa molemmilla on juuri oikea määrä tilaa ymmärtää, kuinka voimme todellakin auttaa toinen toisiamme kulkeutumaan juuri sinne, mihin syvällä sisimmässämme tiedämme kuuluvamme.

Tulen julkaisemaan sekä ennen, että jälkeen vuodenvaihteen listaltani kysymyksiä, jotka on tarkoitettu avuksi kaikille teille jatkuvaan kehitykseen ja oppimiseen pyrkiville.

Tässä kirjoituksessani julkaisen kysymyksistä ensimmäisen, ja sen mukana oman, täysimittaisen vastaukseni. Kyseinen kysymys on muotoiltu niin, että se asettaa vastaajan kiitollisuuden tilaan, samalla kuitenkin antaen tilaa myös muille tunteille nousta pintaan.

Rohkaisen siis sinua vastaamaan tulevaan kysymykseen niin perinpohjaisesti kuin vain suinkin pystyt. Tulet huomaamaan, että mitä enemmän sukellat vastaukseesi, sen enemmän tulet löytämään syitä jatkaa vastaamista. Vastauksesi ei tarvitse päätyä kenenkään muun silmiin näin halutessasi.

Tämä kysymys on sinua varten.


  • Keitä merkittäväksi osoittautuneita ihmisiä olen tavannut tänä vuonna? Millä tavalla he ovat osoittautuneet merkittäviksi?

Vuoteni alkoi irtisanomalla asuntoni, suunnitelmana lähteä matkaamaan ympäri Suomea, joten ihmisiin tutustuminen on ollut odotettavasti valtavassa osassa omaa taivaltani tänä vuonna. Tammikuun vilistyä ohi hurjalla vauhdilla, kokosin helmikuun alussa yhteen suurimman osan tärkeimpiä ihmisiä sen hetkisestä elämästäni. Arvostan todella paljon jokaista tuosta porukasta, jotka tekivät viimeisistä hetkistä silloisessa elämässäni käsittämättömän upeita.

Vaikka en tähän pystykään listaamaan kaikkia ihmisiä, jotka olivat merkittävässä osassa ohjaamassa minua juuri sinne mihin kuuluukin, pyrin mainitsemaan mahdollisimman monta heistä.

Ensimmäinen mieleni nostama tapaaminen tapahtui ystäväni luona Luostolla, kun pääsin tutustumaan perinteiseen poronhoitoon ja sen ympärillä pyörivään turismiin Jaakkolan porotilalla. Siellä minua oli ystäväni lisäksi vastassa äärettömän lämminhenkinen Jaakkolan perhe, joiden ansiosta sain mahdollisuuden pysähtyä kunnolla ensimmäistä kertaa koko matkani aikana. Kiitos siis Jani ja Anu siitä että sain viettää aikaa tilallanne ja tutustua myös käsittämättömän hyväsydämisiin lapsiinne sekä tällä ensimmäisellä kerralla, että teidemme kohdatessa toistamiseen vielä elokuun lopulla!

Seuraava mieleni syvyyksistä ponnahtava kohtaaminen tapahtui jo Norjan puolella, kun kohtasin Niclasin, rekkakuskin jonka kanssa päädyin ajamaan kaksi päivää etelämmäksi täysin suunnitelmistani poiketen. Jos en olisi astunut tuohon kyytiin, olisi matkani ollut täysin eri näköinen. Ajaessamme etelään, tajusin ensimmäistä kertaa tulevan matkani mittakaavan. Kiitos, päästin ansiostasi irti siitä ajatuksesta, että minun täytyisi toimi oman mieleni rajoissa ja pysytellä Suomessa, tai edes pelkästään Pohjoismaissa!

Osloon päästyäni koin uskomatonta vieraanvaraisuutta sinulta Jaana, et ehkä käsitäkään kuinka suuresti lämmin suihku ja pehmeä sänky minua voimaannutti, puhumattakaan punaviinistä jonka sain kunnian jakaa kanssasi norjalaisen tosi-tv:n äärellä, kiitos siitä!

Seuraava pysäyttävä kohtaaminen tapahtui Puolassa, Krakovassa tarkalleen. Päihitettyäni kovan kuumeeni, osallistuin ilmaiselle katutaide-aiheiselle kävelykierrokselle, jonka vetäjänä toiminut nainen, Dominika, tarjosi minulle mahdollisuuden sukeltaa puolalaisen katuruokakulttuurin syövereihin, samalla ymmärtäen ettei ystävyys, saatika ystävällisyys, vaadi todellakaan pitkää aikaa syntyäkseen.

Puolasta yhä vain etelämpään suunnatessani löysin itseni Zagrebista. Täällä tapahtui tietämättäni seuraava, valehtelematta tämän vuoden yksi merkittävimmistä tutustumisista. Sam, teidemme törmätessä hostellin keittiössä en osannut aavistaa sitä puhtaasta sydämestäsi tullutta tekoa, jonka ansiosta olin seuraavana iltana bussissa kanssasi matkalla kohti tulevaa kotiani, Splitia. Tässä kaupungissa olen tavannut enemmän merkittäviä ihmisiä kuin missään muualla koko vuoteni aikana. Ja se on täysin sinun ja ennakkoluulottomuutesi ansiota!

Hostellissa johon päädyimme, tapasin monta äärettömän valloittavaa ja hyväntahtoista ihmistä. Ovesta sisään astuessamme, meitä oli vastassa perhe. Perhe, joka koostui toisilleen täysin tuntemattomista ihmisistä, jotka olivat maailman ohjauksesta päätyneet tismalleen oikeaan paikkaan juuri oikealla hetkellä. James ja Felix, en ollut käsittää pyyteetöntä hyvyyttänne, sitä avosyliä jolla otitte minut vastaan. Muistan vieläkin elävästi tilanteen, jolloin olimme kävelemässä Marjan-kukkulalle etsimään sopivaa paikkaa leiriytymiselleni, kun saitte sanoillanne koko porukan kääntymään 180 astetta. Tuo hetki sinetöi tapahtumien ketjun, jonka ansiosta olen tälläkin hetkellä kirjoittamassa tätä tekstiä samalla sohvalla, jossa ensimmäisen kerran tapasimme ja jaoimme yhteisen aterian. Andy, Sam, Mathi ja kaikki te muut, jotka istuitte saman aterian ääressä, muutitte elämääni ennalta-arvaamattomalla tavalla. Allyn, kanssasi käydyt keskustelut avasivat mieltäni äärettömästi, arvostan suuresti näkemystäsi filosofiasta, ja toivon että pääsemme käymään näitä keskusteluja lisää nopeammin kuin uskallan toivoa!

Michelle, aloitettuamme keskustelun oppimisesta ja opiskelusta tällä sohvalla, en osannut aavistaa viettäväni vuoden sisällä useita viikkoja luonasi, tutustuen kotikaupunkiisi näkökulmasi kautta, kokien ylitsevuotavaa vieraanvaraisuuttasi ja sen tänä vuonna hämmästyttävän tutuksi tulleen tunteen siitä, kuinka ihmisen kanssa voi tuntea syvän yhteyden, vaikka hädin tuskin on kerennyt kunnolla tutustua.

Mariah, Jeff ja Matt, saitte minut tuntemaan itseni äärettömän onnekkaaksi tapaamisestanne, enkä vielä koskaan ole kokenut yhtä mahtavaa ja massiivista pääsiäis-barbequejuhlaa!

Käsittämätöntä, etten tässä kohdassa tekstiä ole vielä edes päässyt ajassa kolmea kuukautta eteenpäin. Kuinka paljon vuoden aikana onkaan tapahtunut!

Teidän useiden kymmenien kuskien joukossa, jotka poimitte minut tien poskesta, ei ole yhtäkään, jota en arvostaisi täydestä sydämestäni.

Suomeen päästyäni toukokuussa, päätin pysähtyä. Ennen kaiken asettumista paikoilleen, sain tilaisuuden leiriytyä vanhan kotikaupunkini upeimmissa paikoissa, ja yhdessä näistä tapasin sattumalta tutun oloisen naisen, jonka kanssa päädyin näin retrospektiivisesti käymään järisyttävän hyviä keskusteluita syvästä näkökannasta itseä kohtaan. Hanna, olen onnellinen että päätit juuri tuona aamuna valita Kenkäsaaren lenkkipaikaksesi!

Sain asunnon ja työtarjouksen, jonka kautta tutustuin teihin ihaniin ihmisiin; Eveliina, olet taas yksi todiste siitä, kuinka nopeasti voi mustalla huumorilla ja haavoittuvaksi heittäytymisellä saavuttaa syvän yhteyden ihmiseen. Mikaela, suorastaan häkellyin sydämesi puhtaudesta ja pirteydestäsi. Edes pahimpina päivinä en voinut olla samassa vuorossa kanssasi ilman, että oloni piristyi. Toni ja Henkka, teihin tutustuminen ja kanssanne työskentely oli äärettömän antoisaa ja opin teiltä enemmän kuin olisin osannut kuvitellakaan! Carlos, kiitos sinulle mahdollisuudesta jonka minulle annoit, se on poikinut lukemattomia tajuamisia, ja auttoi minua kehittymään siinä ammatissa jonka aikoinaan valitsin. Se, miten vapailla käsillä saimme olla alusta asti rakentamassa kanssasi mielesi tuotosta, oli upea kokemus.

Olin päättänyt jo etukäteen, että aion päästää irti Suomesta uudelleen vielä tämän vuoden puolella, ja lähteä jahtaamaan uusia kokemuksia ja kohtaamisia. En kuitenkaan olisi osannut kuvitella, että vielä ennen lähtöäni tulisin kohtaamaan yhden tämän vuoden merkittävimmistä ihmisistä. Aino, muutit näkökantaani elämään aivan äärettömästi, ja jatkat sen tekemistä yhä. Paljastin sinulle itsestäni täysin näkymättömiin painamiani puolia, annoit minulle mahdollisuuden asettua haavoittuvaan asemaan täysin tietoisena siitä turvan tilasta, jonka yhdessä saimme luotua. Sinulle näytin syvimmät haavani ja jaoin suurimmat haaveeni. Kanssasi kohtasin universumin säälimättömän suunnitelman, sen polun, joka minulle oli tarkoitettu. Nauroimme aamuyön tunneilla sille järjettömälle järjellisyydelle, joka voimallaan pyörittää tätä elämäksi kutsumaamme tapahtumien sarjaa. Opetit minulle, kuinka ymmärtää, sekä itseäni että muita. Hyvyydelläsi ei ole olemassa rajoja, kiitos sinulle sinusta.

Matkan jatkaminen uudelleen, kohti uusia tapaamisia, tapahtui jo huomattavasti helpommin kuin vuoden alussa. Tiesin jo mitä olin tekemässä. Ja toki, konsepti nimeltä raha oli löytänyt tiensä myös matkaan mukaan, joten jokainen hetki ei ollutkaan enää kamppailua ruoan ja sopivan leiripaikan löytämiseksi.

Monen mutkan kautta päädyin uudelleen tähän samaiseen kaupunkiin, jossa olin tutustunut jo niin moneen huikeaan sieluun.

Astuessani ovesta, odotin tapaavani ihmisen, joka oli tarjonnut minulle mahdollisuuden tuntea itseni kotoisaksi, turvassa olevaksi. Antea, voimakas luonteesi ja kyltymätön energiasi yhdistettynä määrätietoisuuteesi hämmästytti minua. En ollut pitkään aikaan tavannut ihmistä, jolla on yhtä monta rautaa tulessa saman aikaisesti, kuin mitä sinulla on. Arvostan ja ihailen tätä aivan äärettömästi! Kauttasi tapasin huikeita ihmisiä; Mala, Dajana, Vladi ja Ivan, arvostan sitä kuinka otitte minut vastaan omaan elämäänne ja tarjositte minulle ne tukipilarit, joita kaukana edellisestä elämästäni tarvitsin.

Kuitenkaan, en nähnyt sinua, vaan ensimmäisenä vastaani käveli tuo sädehtivillä ruskeilla silmillä ja maailman lämpimimmällä hymyllä varustettu ihminen. Nadia, sinä loit kodin. Sinä loit rytmin päiviin ja viikkoihin, jotka vilisivät ohi seurassasi valoakin nopeammin. Hyvin harvoja ihmisiä voin kutsua perheekseni, mutta sinä, sinä olet siskoni. Aina ja ikuisesti. En malta odottaa niitä kaikkia seikkailuja, joita tulen kanssasi kohtaamaan. Arvostan kykyäsi olla sekä lempeän rakastava että tulinen sekopää, jopa välillä samaan aikaan. Kourallisen ihmisiä tiedän omaavan palasia sielustani, mutta kiitollisena voin todeta sinun olevan yksi heistä.

Pikaisen puhelun ja yllätyksen pilaamisen jälkeen, lähdimme suunnistamaan cocktail-paikkaan, jossa Antea ilmoitti olevansa. Ja siellä kohtasimme Nadian kanssa viimeisen osan pyhästä kolminaisuudestamme. Siinä vastapäätäni, omani kaltaista espresso martinia siemailit sinä, Ryan. En olisi voinut suurimmissa haaveissanikaan odottaa, että tapaan sekä siskoni että veljeni saman päivän aikana. Seuraavien viikkojen aikana, sulauduimme yhteen. Joka ikinen päivä oli uusi seikkailu yhdessä. Opetit minulle valtavaa itsevarmuutta juuri tuolla omalla, huumoriin nojaavalla, sanavalmiilla tavallasi. Määrätietoisuutesi oman elämäsi suhteen, kykysi olla varma omista päätöksistäsi ja suunnastasi ansaitsi suurimman kunnioitukseni. Teidän kahden avulla kasvoin parissa kuukaudessa enemmän, kuin koin kasvaneeni viimeisen parin vuoden aikana. Avullanne kasvanut käsitykseni ihmissuhteiden mahdollisesta syvyydestä jätti minut sanattomaksi.

Jessica, se miten kannustit minua toteuttamaan sitä mistä pidän, uskomaan itseeni ja kykyyni ihan oikeasti tuottaa jotakin, joka saa sekä itseni että muut ihmiset kiitolliseksi. Olit tukenani hankalampina, niinä vihankin täyteisinä päivinä, joita pakollisuudestaan huolimatta ei kuitenkaan näin loppuvuotena esiintynyt määräänsä enempää. Tulit kahdeksi päiväksi, jäit kahdeksi viikoksi. Kaikki ne keskustelut joita kanssasi kävin, jättivät jälkensä sisimpääni. Ja ainoastaan hyvällä tavalla.

Toki tänä aikana tapasin lukuisia muitakin upeita, valloittavia persoonia enemmän kuin nyt pystyn edes palauttamaan mieleeni. Omalla tavallaan, jokaikinen henkilö jonka olen tavannut, on muuttanut minua. Ja tästä johtuen, arvostukseni lankeaa kaikille teille, joiden kanssa olen saanut olla tekemisissä tämän kauniin, tapahtumarikkaan vuoden aikana.

Kiitos teille kaikille.


Leave a Reply
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: